Cevad Memduh Altar1902-1995
English | Français | Deutsch | Italiano | Español

PANEL

Güzel Sanatlar Gn. Md. Yrd.:
Numan PEKDEMİR'in açılış konuşması:

Değerli konuklar, değerli konuşmacılar,

           Öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşımız Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı diye söyledi, ama ben her şeyden önce burada sizinle sanatçı kimliğimle konuşmak istiyorum, çünkü bürokrasi gelir geçer, ama sanatçı kimliğimiz ölünceye kadar bizimle beraber olacaktır.

           Düzenlenen panelin duyurularında bir ibare dikkatimi çekmişti: “Müziğin Gizli Kahramanı”. Yazdığı geniş kapsamlı “Opera Tarihi” kitabı ile birlikte birbirinden önemli kitapları, çevirileri ve makaleleri yazan, ulu önder Atatürk’ün müzik alanındaki inkılâbının uygulanmasında ve doğru bir perspektifte şekillenmesinde büyük çaba harcayan, katıldığı ulusal ve uluslararası kongrelerde verdiği tebliğlerle hem ülkemizi temsil eden, hem de bir otorite olarak kabul edilen, diğer yandan da ölümüne kadar birçok değerli ismi yetiştiren Cevad Memduh Altar için sanırım ancak böyle bir yakıştırma yapılabilirdi.

           Bu değerli insan; bugün uygulanmayan “Harika Çocuklar Yasası”nın da gizli mimarı olarak İdil Biret’lerin, Ayşegül Sarıca’ların, Suna Kan’ların yurtdışında eğitimini sağladı, Türk müzik camiasına ve oradan da uluslararası müzik camiasına kazandırdı. Kendisi de boş durmadı ve Venedik, Viyana, Berlin, Varşova gibi yerlerde dahi Türk kültürü ile ilgili araştırmalara girişti.

           UNESCO Türkiye Ulusal Komisyonu kurucu üyesi ve Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi olan araştırmacısı olarak da vazgeçemediği çalışma azmine şahitlik ettiğimiz hocamız; Fransa’dan, Federal Almanya’dan ve Türkiye’de Sevda-Cenap AND Müzik Vakfı’dan aldığı ödüllerle de bize örnek oldu.

           Sözü uzatmadan, Cevad Memduh Altar’ın benim için ne ifade ettiğini ve bu panel ile gerçekleşecek dinletinin benim için ne ifade edeceğini kısaca anlatmak isterim. Ankara Devlet Konservatuarı’nda öğrenim gördüğüm dönemde Altar’ın Opera Tarihi kitabı ve makaleleri ufkumuzu genişletmişti. Birçok kitap ve yayının da kaynakçası, Cevad hocanın oluşturduğu kaynaklardan beslenmişti. Seneler geçip de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Yardımcılığı görevine geldiğimde; önce makamın Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olduğu 1934-1943 yılları arasında Güzel Sanatlar Şube Müdürlüğü, o arada Basın Yayın Dairesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve ardından 1954-1960 arasında 6 yıl Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yaptığına şahit oldum ve ne geniş bilgiye, ne geniş ufka sahip olduğunu daha iyi anladım.

           Ailesini, dostlarını, öğrencilerini ve sevenlerini görmek ne güzel! Bugün Cevad hocam ile ilgili anlatılacaklar, tarihe de not düşecek. Bu hisle, sayın Işın

           Metin’e, değerli düzenleme kuruluna ve birbirinden değerli konuşmacılara teşekkür ederim. Umarız bu ortamda beyan edilen görüşleri de kısa zamanda kitaplaşır ve ilgililerinin yararına sunulur.

           Cevad Memduh Altar hocamın ruhu şad olsun! Hepinize saygılar sunarım.